sobota, 6 grudnia 2014
środa, 3 grudnia 2014
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Pasztet z fasoli - poezja smaku!
Poezja jest pożywką dla duszy, ale poniżej coś dla ciała :)
1) 1 paczka drobnej lub średniej wielkości fasoli
Polecam PASZTET Z FASOLI przepisu mojego Ojca: tani i pyszny!
1) 1 paczka drobnej lub średniej wielkości fasoli
2) gotować z
solą i odrobiną Vegety (do smaku) na małym ogniu aż będzie miękka
3) odcedzić,
zgnieść tłuczkiem z dziurkami (do ziemniaków)
4) do gorącej i zgniecionej fasoli dodać:
a.
1 kostę
smalcu;
b.
wkroić 4
cebule (drobno posiekane)
c.
1 jajko
d.
pieprz (był
dodawany biały), sól – do smaku
e.
5 łyżek mąki
5) wszystko
dokładnie wymieszać
6) foremkę
przygotować, jak do ciasta: wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką;
7) piec w temp.
nieco powyżej 200 st. (ok. 40 min) –aż wierzch pasztetu zbrązowieje
8) wyjąć w piekarnika
i pozostawić w foremce, aż ostygnie
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)