poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pasztet z fasoli - poezja smaku!

Poezja jest pożywką dla duszy, ale poniżej coś dla ciała :) 

Polecam PASZTET Z FASOLI przepisu mojego Ojca: tani i pyszny!

1)     1 paczka drobnej lub średniej wielkości fasoli
2)     gotować z solą i odrobiną Vegety (do smaku) na małym ogniu aż będzie miękka
3)     odcedzić, zgnieść tłuczkiem z dziurkami (do ziemniaków)
4)     do gorącej i zgniecionej fasoli dodać:
a.       1 kostę smalcu;
b.      wkroić 4 cebule (drobno posiekane)
c.       1 jajko
d.      pieprz (był dodawany biały), sól – do smaku
e.       5 łyżek mąki
5)     wszystko dokładnie wymieszać
6)     foremkę przygotować, jak do ciasta: wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką;
7)     piec w temp. nieco powyżej 200 st. (ok. 40 min) –aż wierzch pasztetu zbrązowieje
8)     wyjąć w piekarnika i pozostawić w foremce, aż ostygnie


Smacznego!